Production | Curse of the Diamonds

A team of students from the Transmedia Storytelling minor at Fontys Academy for Creative Industries developed a transmedia production around the story of the Otten family, during WWI. The starting point was a photo from the Regional Tilburg Archives.

[In Dutch]

Waargebeurd en verzonnen: het verhaal van de familie Otten

ottenEen team van studenten van de minor Transmedia Storytelling van Fontys Academy for Creative Industries ontwikkelde een transmedia productie rondom het verhaal van de familie Otten. De aanleiding was een foto uit het Regionaal Archief Tilburg.

Een medewerker van het archief vertelt:
“Wat begon met een foto uit onze collectie is uitgewerkt tot de productie The Curse of the Diamonds. Dit transmediaal project vertelt het verhaal van vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

Het team volgt zes maanden lang het praktijkgerichte onderwijsprogramma, waar zij leren om van begin tot eind een transmedia productie te ontwikkelen en uit te voeren. Zij verzorgden de gehele productie: het verhaal, de video’s, sociale media kanalen, de interactie met het publiek… Alles werd gedeeld via verschillende ‘kanalen’, een van de kenmerken van transmedia storytelling:

“Op 1 december 2015 ging het los, Amy Heerkens plaatste haar eerste filmpje op haar facebook pagina, de website van The Curse of the Diamonds (niet meer beschikbaar) en op YouTube. Amy twitterde ook. Op al die kanalen was informatie over Amy te vinden en was zij te volgen in een zoektocht naar informatie over familie Otten, die in het huis van haar oma Heerkens had gezeten. In de familie Heerkens was er een gerucht over een vloek en verdwijningen en dat zou te maken hebben met diamanten die meneer Otten vanuit België had meegenomen naar Tilburg. Dat ging Amy onderzoeken, samen met vriend Rob. Een spannende zoektocht.”

De medewerker van het archief schrijft dat het bijzonder was om te zien wat hun archieven teweeg kunnen brengen. Samen zijn we denk ik trots op hetgeen onze studenten hebben neergezet!

“Na allerlei digitale media kon je zondagavond 13 december Amy en de rest van de groep studenten ontmoeten en de afloop van het verhaal achterhalen. Ook dat ging via een ingenieus systeem: een virtual reality bril. Begeleid door één van de makers van het verhaal liep je met die bril door de polygonale hal, waar op bepaalde punten stukjes verhaal in beeld en geluid voorbij kwamen. Ook was er een bril waarin de 360 graden filmpjes te zien waren, draaiend met je hoofd.
Als medewerker van het archief is het bijzonder te zien wat anderen maken naar aanleiding van archiefstukken. Iets dergelijks op zoveel verschillende media, zo transmediaal, hadden we nog niet eerder meegemaakt. Smaakt naar meer?”

Lees het volledige bericht op de website van het Regionaal Archief Tilburg.